16 Oca 2013

ZEYTINYAGLI DOLMA

MALZEMELER
500 gr. pirinç
1,5 kg. soğan
500 gr. zeytinyağı
50 gr. fıstık
25 gr. şeker
50 gr. üzüm
2 adet limon
Bir demet dereotu
Bir demet maydanoz
Bir demet nane
Bir çay kaşığı karabiber
Tuz
2 kg. dolmalık biber






HAZIRLANISI
Soğan incecik doğriyalim. 500 gr. zeytinyağı ile sara-rıncaya kadar kavrulur. 30 dakika evvel ılık suda ıslatılmış pirinç, fıstık ilâve edilir. Biraz daha kavrulur Yarım litre kadar su konur. Hafif ateşte suyu çektirilir. Ateşten alınır. Kıyılmış dereotu, nane, maydanoz, bahar, biber,tuz, şeker, üzüm, iki limon suyu ilâve edilir ve karıştırılır. Bi­berlerin başları kesilir. Çekirdekleri ayıklanır. Yıkanır, ha­zırlanır. Hazırlanan iç doldurularak üzerleri kapatılır. Ten­cerenin dikine maydanoz ve nane sapları konur, veya ta­bak kapatılır. Doldurulan dolmalar, ağırları yukarıya gel­mek üzere dizilir. Üzerine bir tabak kapanır. Biraz tuz ve su ilâve edilir. Evvelâ harlı ateşte; sonra hafif ateşte su­yu çektirilir. Soğuyunca servis tabağına alınır. Demates ve limon dilimleri ile süslenir.
Afiyet Olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder